pondělí 23. června 2014

Třešňové čatní

Zásoba loňských čatní už mi pomalu dochází. Tak je potřeba doplnit zásoby. A čatní z měkkého šťavnatého ovoce je asi úplně nejlepší. Proto uvařit čatní z třešní byla jasná volba. Navíc taky proto, že tradičních a klasických třešňových zavařenin a kompotů máme doma docela dost. A další důvod je, že léto teprve začíná, a čeká nás spousta grilovaček a hořčice, majonéza, kečup jako omáčky ke grilovanému masu jsou trochu vyčichlá záležitost... A proto si udělejte třešňové čatní. To snese klidně i přezrálejší kousky, které se nehodí zavařit na kompot. 


Ingredience:

- 1,5 kg vypeckovaných třešní
- 3 cibule
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 červené chilli papričky
- semínka ze 30 kardamomových lusků
- 1 lžička kayenského pepře
- 1 lžička mletého badyánu
- 2 celé skořice
- 3 lžičky sušeného zázvoru
- 2 lžičky mletých koriandrových semínek
- 3 lžičky černých hořčičných semínek
- 3 lžičky žlutých hořčičných semínek
- 2 lžičky citronového extraktu nebo strouhané citronové kůry
- 3 lžičky soli
- 4 lžičky uzené papriky
- šťáva z 1 citronu
- 1 hrnek cukru
- 6 stroužků česneku
- půl hrnku červeného vinného octa

Třešně omyjeme, vypeckujeme a necháme okapat. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. V hrnci rozpálíme olivový olej, přidáme cibulku a na mírný plamen opékáme 2-3 minuty. Chilli papričky omyjeme a nakrájíme na kolečka. Pokud nechceme čatní příliš pálivé, odstraníme semínka z chilli papričky. Přidáme k cibuli a opékáme pozvolna další 2 minuty. 




Mezitím si v hmoždíři rozdrtíme semínka kardamomu, abychom se zbavili slupek a zbyla nám jen semínka. Ty přihodíme do hrnce, aby se rozvoněla. Pak přidáváme další koření - lžičku kayenského pepře, lžičku mletého badyánu, dva svítky skořice, 3 lžičky sušeného zázvoru, 2 lžičky mletého koriandru, 3 lžičky černých hořčičných semínek, 3 lžičky žlutých hořčičných semínek, 4 lžičky uzené papriky a chvíli opékáme na oleji, aby se koření rozvonělo. 




Pak přidáme třešně s trochou vodu, aby se nezačaly připalovat. Vaříme asi 45 minut nebo do té doby, než třešně pustí vodu a v hrnci se vytvoří omáčka. Pak přidáme 2 lžičky citronového extraktu nebo citronové kůry, 1 hrnek cukru, 3 lžičky soli, 6 rozmačkaných stroužků česneku a šťávu z 1 citronu, aby čatní trochu zhoustlo. Třešně neobsahují mnoho pektinu a proto je potřeba jim trochu pomoct.




Čatní necháme provařit dalších 15-20 minut. Pak odebereme polovinu do mísy a obsah hrnce rozmixujeme. Nerozmixovanou směs přidáme zpátky spolu s půl hrnkem červeného vinného octa. Necháme chvíli prohřát a plníme do čistých sterilovaných sklenic. Zavíčkujeme, otočíme dnem vzhůru a necháme 5 minut stát, pak otočíme zpět. 

Z této dávky je asi 4-5 300ml sklenic. Čatní skladujeme na chladném a tmavém místě. Nejlepší je nechat jej nejméně dva měsíce uležet, aby se chutě prolnuly. Ale jde to i bez toho. 


Žádné komentáře:

Okomentovat