A je výborný na marmeládu! A do koláčů, na čatní, na sirup, zmrazit.....
Vánoční marmeláda z josty
1 kg josty500g cukru krupice
1 balíček Gelfixu 2:1
skořice
badyán
citronová kůra z jednoho citrónu
nové koření
hřebíček
anýz
muškátový oříšek
(kdo je ale líný vše drtit v hmoždíři může použít perníkové koření)
Začmeme očištěním josty. Všechny nahnilé a špatné je potřeba vyhodit, ty v marmeládě nemají co dělat. Z kuliček ostříháme "bubáky" a stonky. Ovoce přesypeme do hrnce a začnemě zahřívat.
Koření buď rozdrtíme v hmoždíři opravdu najemno nebo přidáme vcelku. Záleží na tom, jak moc intenzivní chuť chcete. Přidáme nastrouhanou citrónovou kůru. Pokud jste přidali koření v celku, vyndejte jej před přidáním cukru a Gelfixu. Rozvařené ovoce můžeme buď rozmixovat nebo přepasírovat nebo jej nechat tak. Ale přepasírovaná marmeláda se lépe maže na vánoční cukroví.
Jakmile josta začne vřít, přisypeme Gelfix a podle instrukcí na obalu vaříme 1 minutu. Přidáme cukr a vaříme dalších 5 minut.
Naplníme sterilované sleničky, zavíčkujeme a necháme chvíli stát dnem vzhůru.
Žádné komentáře:
Okomentovat