neděle 18. srpna 2013

Marmeláda z josty

Někteří z vás se možná ptají, co že to ten (nebo ta) josta vlastně je. Tak tedy. Josta je křížence černého rybízu a angreštu. Někdo ho možná má na zahrádce a ani o tom neví, jenom si každé léto říká, že ten černý rybíz je zase nějaký divný. V sedmdesátých letech jej vyšlechtili v NDR a rozhodně s ním neudělali chybu. Zralé kuličky josty mají tmavou barvu černého rybízu, i když jsou trochu větší. A nechutnají tak kysele, ale prolíná se zde sladkost angreštu. Stejně jako angrešt a černý rybíz má josta vysoký obsah vitamínu C, a tak je ideální k zakonzervování zdraví pro sychravější měsíce.




A je výborný na marmeládu! A do koláčů, na čatní, na sirup, zmrazit..... 

Vánoční marmeláda z josty

 1 kg josty
 500g cukru krupice
 1 balíček Gelfixu 2:1
 skořice
 badyán
 citronová kůra z jednoho citrónu
 nové koření
 hřebíček
 anýz
 muškátový oříšek
 (kdo je ale líný vše drtit v hmoždíři může použít perníkové koření)

Začmeme očištěním josty. Všechny nahnilé a špatné je potřeba vyhodit, ty v marmeládě nemají co dělat. Z kuliček ostříháme "bubáky" a stonky. Ovoce přesypeme do hrnce a začnemě zahřívat.

Koření buď rozdrtíme v hmoždíři opravdu najemno nebo přidáme vcelku. Záleží na tom, jak moc intenzivní chuť chcete. Přidáme nastrouhanou citrónovou kůru. Pokud jste přidali koření v celku, vyndejte jej před přidáním cukru a Gelfixu. Rozvařené ovoce můžeme buď rozmixovat nebo přepasírovat nebo jej nechat tak. Ale přepasírovaná marmeláda se lépe maže na vánoční cukroví.

Jakmile josta začne vřít, přisypeme Gelfix a podle instrukcí na obalu vaříme 1 minutu. Přidáme cukr a vaříme dalších 5 minut. 

Naplníme sterilované sleničky, zavíčkujeme a necháme chvíli stát dnem vzhůru.

Žádné komentáře:

Okomentovat