středa 21. srpna 2013

Švestkové čatní

Pokud máte přebytek švestek a plné zuby povidel, koláčů a bečky už všechny naplněné, zkuste si uvařit trnkové čatní. Není to nijak složité a nakonec v jednoduchosti je krása. Čatní ocení především muži a pokud uberete chilli a neuděláte jej příliš pálivé, tak i děti. Kombinace sladkých švestek, pikantnosti chilli a kyselosti octa vám doslova vykouzlí nebe v hubě. 

Čatní nebo taky chutney je pikantní omáčka podávaná především k pečenému nebo uzenému masu. V Evropě je oblíbené především v Británii, kam jej dovezli kolonizátoři z Indie. Čatní lze udělat z čehokoliv, je nespočet variant a ve fantazii se meze nekladou. Nejčastěji se vaří z ovoce a zeleniny, s chilli, cukrem, octem a aromatickými bylinkami. 


Trnkové čatní

1 kg nakrájených švestek
4 menší cibule
4-5 stroužků česneku
2 lžičky chilli
4 lžičky sušeného zázvoru
4 lžičky hořčičného semínka
1 celá skořice 
8 lžic třtinového cukru
8 lžic čeveného vinného octa
sůl

Švesty dáme do hrnce, přidáme nakrájenou cibuli a všechno koření. Podlijeme asi 1dcl vody, další přiléváme podle potřeby, švestky se rády připalují.



Zahříváme na mírný plamen a sem tam promícháme. Během vaření švestky změní barvu a ze zelené se stane krásná fialová. Necháme probublávat, dokud se nerozvaří a cibule nezměkne. Doba záleží na velikosti a zralosti trnek. 



 Až je čatní rozvařené, přidáme prolisovaný česnek, cukr, ocet a společně ještě chvíli povaříme. Před naplněním sklenic vytáhneme celou skořici, naplníme sterilované skleničky a obrátíme dnem vzhůru. 

Skladujeme na chladném a tmavém místě. Čatní vydrží několik měsíců. A rada na závěr: nejlepší je pořádně uleželé! I když dopracovat se k tomu bývá problém, taková je to dobrota.

Zkuste si jej dát s napřírodno grilovanou krkovičkou nebo kuřecími paličkami. Výborné je také jako doprovod ke kuřecím játrům.

Žádné komentáře:

Okomentovat