pátek 25. října 2013

Burákové máslo

Burákové máslo (Peanut Butter) je americká klasika, na jeho chuť si ale musíte zvyknout. Kombinace slanosti a sladkosti vás ale časem dostane. V obchodech ji můžete najít pod názvy arašídová pomazánka nebo arašídový krém, protože podle úřadů to nesplňuje parametry másla... Možná ale budete chvilku pátrat. Arašídové máslo se vyrábí ve dvou základních variantách, které se liší svou konzistencí. Dohladka umleté a lehce roztíratelné arašídové máslo najdete pod názvem jemné nebo anglicky smooth. Druhá verze je hrubší, s kousky arašídů - crunchy. Nesmíme opomenout také varianty chuti. V jednom převažuje chuť slaná, ve druhém zase sladká. Nevýhodou kupovaného másla je zaprvé jeho cena a zadruhé složení. U některých značek je procentuální množství arašídů menší. A to nebrat! Když si ho uděláte doma, budete přesně vědět, co do něj dáváte, dochutíte si jej, jak vám to vyhovuje. Hlavní podmínkou je ale výkonný mixér. 




Pokud máte strach, že burákové máslo je kalorická bomba jako Nutella, nebojte se. Obsahuje sice velké množství tuku, ale jsou to ty dobré, nenasycené. Je to také výborný zdroj bílkovin, vitanimu E, B1, B3 a další. Navíc funguje jako prevence infarktu a kardiovaskulárních onemocnění. 

V Americe se arašídové máslo jí na toustu, často ještě s marmeládou. Použít jej můžete na pečení sušenek, recepty kolují po celém internetu. Skvělé je s toustem a banánem jako snídaně, protože vám dodá všechny potřebné živiny. 

Ingredience:

- 250 g solených nebo nesolených arašídů
- 2 lžíce arašídového oleje
- 3 lžíce agávového sirupu

Ono je v podstatě jedno, z jakých arašídů budete máslo vyrábět. I když říká se, že nesolené jsou lepší. Na druhou stranu se hůř shánějí a jsou dražší. Arašídy nasucho opražíme na pánvi, jen trochu, aby zezlátly. 




 Přesypeme do mixéru. Je dobré mít výkonný mixér, co něco vydrží. Oříšky se totiž musí mixovat delší dobu a je tu riziko, že ho zavaříte. Proto je lepší mixovat na etapy a vždycky jej nechat trochu odpočinout.



Do lehce rozmixovaných arašídů přidáme arašídový olej. Když si v Lidlu počkáte na asijský týden, koupíte ho tam za pár korun. Pak přidáme agávový sirup. Arašídy začnou mixování vlhnout a přichytávat se ke stěně mixéru. Je dobré je průběžně shrnovat zpátky. Příprava chce trpělivost. Nějakou dobu trvá, než začne mít směs vytouženou tekutou konzistenci. 




Pak už jenom stačí dochutit a rozmixovat na požadovanou konzistenci. Nebo na takovou, kterou zvládne váš mixér. Já jsem se musela spokojit s burákovým máslem s kousky oříšků. Pomazánka by měla v lednici vydržet dva měsíce, ale to se nikdy nestane. =) 


Žádné komentáře:

Okomentovat