pondělí 28. října 2013

Jablečná přesnídávka s pomerančovou kůrou

Letos naše jablka nejsou nic moc, díky šílenému krupobití jsou flekaté, potlučené a moc se nehodí jíst jen tak. Přiznám se, že mi to ale hraje do karet, protože když si odmyslíme jejich neatraktivní vzhled, chuťově jsou pořád výborné. Pořád jich ve sklepě dost zbývá a já se těším na to, co ještě vymyslím. Rodina se ale těší daleko míň... Budu muset udělat delší jablkové rozestupy. Dneska jsem se ale vrhla na jablečnou přesnídávku se zbytkem hrušek z lednice a s pomerančovou kůrou, která tomu dá úplně jiný rozměr. 




Ingredience

- 1,5 kg oloupaných, nakrájených jablek bez jadřinců
- 3 hrušky
- 1 l vody s citronovou šťávou
- kůra z jednoho pomeranče
- 2 vanilkové pudinky
- 3 lžíce medu
- 3 lžičky skořice

Jablka umyjeme, oloupeme, zbavíme jadřince a oček. Pokud jsou nahnilá, rovnou je vyhodíme. Jablka hážeme do jednoho liru vody smíchaného s citronovou šťávou, aby nezhnědla. To samé uděláme s hruškami. Kůru z pomeranče ostrouháme a přidáme k ovoci. Hrnec postavíme na plotnu a pomalu zahříváme, až se z jablek začne kouřit. V tu chvíli je rozmixujeme, přidáme skořici a med. Sladkost přesnídávky bude záležet na odrůdě jablek a na vaší chuti. Pokud máte rádi sladší, nebojte se a medu přidejte. A naopak. Postupně začneme přisypávat vanilkový pudink a míchat, aby se nevytvořily hrudky. Jakmile vše začne vřít, počkáme jednu minutu, aby se povařil pudink a stáhneme z ohně. Plníme do horkých sterilovaných skleniček, otočíme dnem vzhůru. Až bude přesnídávka chladnější, otočíme zpátky.  Z celé dávky budete mít 14-15 skleniček. 


Žádné komentáře:

Okomentovat