pátek 11. října 2013

Rychlá švestková povidla z trouby

Na výrobu vlastních povidel, myslím těch tradičních, potřebujete velké množství trnek a dost času. Myslím, že by mě asi žádná moravská babička nepochválila, ale v dnešní uspěchané době si můžeme i trochu pomoct. Nutno ale říct, že tyhle povidla jsou tekutější a nehodí se všude.Pokud vám ale ještě na konci sezóny v ledničce leží poslední kila švestek, vrhněte se na superrychlá povidla!

Ingredience:

- 1 kg švestek
- 1 lžíce octa (obyčejného)
- 250 g třtinového cukru
- půl lžičky skořice
- 3 roztlučené hřebíčky
- 3 lžíce rumu

Švestky umyjeme, špatné kusy vyhodíme a vypeckujeme. Troubu předehřejeme na 220°C. Ovoce vložíme do (nejlépe) nepřilnavého pekáčku. Pokud žádným nedisponujete, nezoufejte. Obyčejný plech vyložte pečícím papírem tak, aby přesahoval přes okraj. Ušetříte se potom spoustu odmočování a umývání. Švestky pokapene octem, promícháme a dáme do trouby na 25 minut. A co je důležité, v žádném případě NEMÍCHEJTE!




Po 25 minutách pekáč vytáhneme, na švestky rovnoměrně nasypeme asi polovinu cukru. Vrátíme do trouby a necháme péct dalších 20 minut. Pak opět rovnoměrně posypeme zbývajícím cukrem a dáme do trouby na dalších 20 minut. 




Švestky vyndáme z trouby, posypeme skořicí, roztlučeným hřebíčkem a pokapeme rumem. Povidla přendáme do mísy a rozmixujeme. Pokud se vám zdají povidla málo ztuhlá, přidejte trochu kyseliny citronové. Plníme do horkých suchých sterilovaných sklenic, po zavíčkování otočíme dnem vzhůru. Z jednoho kila švestek vytvoříte asi jeden a půl třídecových zavařovaček.


Žádné komentáře:

Okomentovat