pátek 11. října 2013

Dýňovo-jablečné čatní s brusinkami

Jestli si spojujete dýně jenom s Halloweenem a vyřezáváním, tak věřte, že děláte velkou chybu. Angličané a především Američané už dávno přišli na to, jak jsou výborné a co všechno z nich jde udělat. U nás jsme se tak naučili využívat cukety. Naslano i na sladko. Jen si představte, kolik druhů dýní existuje. Když už máte vyzkoušenou polévku, koláč, marmeládu, pečenou dýni, rizoto a další pochoutky, proč nezkusit něco, co vám ve skleničce chvilku vydrží?


 


Ingredience:

- 1 kg jablek
- 1 kg dýně
- pár kapek citronové šťávy
- 5 lžic olivového oleje
- 2 vetší cibule
- 150 g cukru
- 4 stroužky česneku 
- 3 lžičky strouhaného zázvoru
- 2 lžičky skořice 
- 5 lžiček hořčičného semínka
- 10 tobolek kardamomu
- 5 ks hřebíčku
- 5 lžiček chilli
- 200 ml červeného vinného octa
- půl sáčku sušených brusinek
Jablka omyjeme. Pokud máme odrůdu s tvrdou nepoddajnou a hořkou slupkou, oloupeme je. Pokud ne, klidně je tak necháme. Jablka nakrájíme na kousky a pokameme citronovou šťávou, aby nezhnědla. Dýni nakrájíme na kousky, oloupeme, vybereme dužinu se semínky. Přidáme k jablkům. Cibuli nakrájíme nadrobno, ve větším hrnci rozpálíme olej, přihodíme cibuli a necháme zesklovatět. Pak cibuli zaprášíme 4 lžícemi cukru a necháme karamelizovat. 




Až je cibulka nahnědlá a karamel hodně rozpálený a tekutý, přidáme na plátky nakrájený česnek, chvilku ho necháme zbarvit, pak jablka a dýně a necháme dusit. Pokud se začnou přichytáva, můžeme podlít trochou vody. Doba, za jakou se začnou jablka s dýní rozpadat se liší podle odrůdy. Poznáte to ale podle toho, když do nich píchnete vidličkou. U mně to trvalo asi 45 minut. Přidáme zázvor, skořici, hořčičné semínko, hřebíček, chilli. Tobolky kardamomu nařízneme, aby se z nich vůně lépe uvolnila, a přidáme do hrnce. Vaříme, dokud jablka a dýně nejsou měkká. 




Přilejeme ocet a necháme prohřát. Polovinu směsi si odlejeme a rozmixujeme, pak bude poměr "kaše" a kousků ovoce v čatní vyvážený. Rozmixovanou část vrátíme zpátky, přisypeme brusinky a plníme do horkých sterilovaných sklenic. Po zavíčkování je otočíme dnem vzhůru a necháme trochu vychladnout. Nejlepší je nechat čatní před podáváním uležet v chladu a temnu dva měsíce. 



Žádné komentáře:

Okomentovat