neděle 6. října 2013

Šípková zavařenina

Jestli mám na podzim něco ráda (a jakože podzim mám ráda moc), jsou to krásně červeně obsypané šípkové keře. Jakkoli je pohled na to zátiší krásný, tak jejich sběr je na tom úplně opačně. Keře mají až moc trnů, špatně se k plodům dostává, ale neodradí mě to. A ani vás by němělo. V sychravém zimním počasí se vám budou hodit jako obrovský zdroj vitaminu C. Údajně mají šípky nejvíce vitaminu C na světě. Celkově jsou ale plody obrovským zdrojem minerálních látek a dalších vitaminů. Šípky obsahují lykopen, což je druh betakarotenu, který pomáhá v protirakovinové prevenci. Dále v nich najdeme vitamin E, rutin pečující o cévy, vápník, železo. Šípky se v přírodní medicíně používají při horečkách, ledvinových chorobách, paradentóze a jiných onemocnění dásní. Pokud vás ale nic netrápí, díky vysokým dávkám vitaminu C vám šípky posílí obranyschopnost. Šípky dozrávají v průběhu září, je ale dobré nechat je přejít prvními mrazíky, aby trochu změkly a byly sladší. 




Největší problém s šípky ale nastává při zpracování, názory na něj se dost liší. Kamenem úrazu je jejich očišťování. Pokud nesnesete přijídle ani malé množství chloupků, asi budete volit očištění plodů před tepelnou úpravou. Tahle varianta je ale nejen zdlouhavá, pracná, ale chloupky z šípků vás budou svědit ještě týden. Je to dost nepříjemné, nebudeme si nic nalhávat. Druhou možností je rozvařené šípky přepasírovat přes jemné sítko. Tady se názory na postup trochu rozchází. Někteří doporučují šípky zalít vodou a nechat je klidně den odstát. Někdo je vaří v celku do změknutí a někdo je půlí, aby byly uvařené rychleji. Je to ale na vás, co si zvolíte. Pojďme ale už na tu marmeládu. 

Ingredience:

- 1 kg šípků
- 1 kg cukru krystal
- kyselina citronová podle potřeby

Šípky očistíme od bubáků, zbytků květu, stonků a důkladně propláchneme pod tekoucí vodou. Dáme do hrnce, zalijeme vodou tak, aby byly šípky ponořené. Povaříme je tak, aby změly. Pozná se to podle toho, že se i voda lehce zbarví do červena. Šípky slijeme, přilejeme trochu vody a rozmixujeme. Vodu doléváme podle potřeby. Pokud šípky nepodlijeme, při mixování budou létat z hrnce ven. 




Směs přepasírujeme přes sítko, aby jsme se zbavili semínek. Potom je dobré propasírovat ji ještě jednou přes plátýnko, aby v marmeládě nebyly chloupky. Podle hustoty můžeme přilít taky vodu.  

Propasírovanou směs přivedeme k varu, přisypeme cukr a vaříme asi 15 - 20 minut nebo dokud marmeláda nezhousne. Pokud se to ani tak nedaří přimícháme kyselinu citronovou. Plníme do horkých sterilovaných sklenic, zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru. 



Žádné komentáře:

Okomentovat