úterý 12. listopadu 2013

Jardinière

Sezóna ovoce už definitivně skončila, tak svou pozornost obracím k zelenině. Ta bývá často v nakládání opomíjená. Kromě nakládaných okurek, řepy a zelí. Naložit jde však skoro všechno. Nebo možná úplně všechno. Tentokrát jsem zapátrala v cizokrajných kuchyních a vytvořila Jardinière, což je francouzská nakládaná zelenina. Má i svou italskou variantu Giardinieru. Název pochází z francouzského slova jardin - zahrada. Nakládá se jak jarní, tak i podzimní zelenina.




Ingredience na 1 sklenici:

1 bobkový list
2 kuličky pepře
1 stroužek česneku
100 ml bílého octa
200 ml vody
65 g cukru
1 lžička nakládací soli
50 g květáku
70 g cibulek
1 řapík celeru
1 menší mrkev
1/2 malé dýně nebo 1 cuketa
1 paprika

Zeleninu omyjeme. Květák nakrájíme na malé růžičky, malé cibulky oloupeme na necháme v celku, větší nakrájíme na měsíčky. Řapíky celeru nakrájíme na zhruba centimetrové plátky, mrkev ošrábeme a nakrájíme na širší plátky. Pokud máme dýni, olupeme ji a nakrájíme na půl centimentru široké proužky, podobně jako mrkev. Pokud nakládáme verzi s cuketou slupku necháme a nakrájíme na kolečka. Z papriky odstraníme semínka a nakrájíme na centimetr široké proužky. Pokud nakládáme větší množství, pro barevný efekt použijeme různé barvy paprik. Česnek nakrájíme na tenké plátky, půlku přidáme k zelenině a polovinu stranou. Ta přijde ke koření do pytlíku.




 Připravíme si sáček na koření. Buď použijeme čisté plátno nebo kovové vajíčko. Vložíme zde bobkové listy, kuličky černého pepře, polovinu plátků česneku, kterou jsem si před chvílí dali stranou.

V hrnci smícháme ocet, vodu, cukr, sůl podle počtu sklenic, které budeme plnit. Přidáme sáček s kořením. Zahříváme na střední plamen, aby se rozpustil cukr, sem tam promícháme. Jakmile nálev začne vřít, přikryjeme hrnec pokličkou, stáhneme plamen na minimum a vaříme 5 minut. 




Přidáme všechnu zeleninu kromě papriky. Celou směs přivedeme k varu a pak hned stáhneme z ohně. Přidáme papriku. Vyndáme sáček nebo kovové vajíčko s kořením. Čisté horké sklenice naplníme zeleninou tak, aby různé druhy byly ve sklenicích rovnoměrně. Zalijeme nálevem tak, aby od okraje zbýval 1 centimetr. Zavíčkujeme o otočíme dnem vzhůru, aby víčka chytla. Jakmile směs trochu vychladne (tak aby sklenice nepálila na dotek), zavaříme je. Bude stačit 10 minut na 82°C. Pak je znovu otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. Skladujeme na chladném tmavém místě. 

Jardinière se hodí jako klasická nakládaná příloha k masu, ale taky jako zeleninová náplň do sendvičů.

Žádné komentáře:

Okomentovat