pátek 15. listopadu 2013

Řepovo-pomerančové čatní

V poslední době se řepa zase začala dostávat na náš stůl. A to nejen ve formě naložené, ale i v jiných podobách. To, že je řepa zdravá je neodmyslitelný fakt. Jenže léta strávená ve školních jídelnách jí uškodila. Pokud pořád nemůžete tu nakládanou pozřít, zkuste anglický recept na řepovo-pomerančové čatní. Na první pohled se může zdát, že je to dosti neobvyklá kombinace, ale rozhodně se vyplatí dát mu šanci. Díky cukru a sladkosti řepy, ovocné chuti pomerančů a téměř žádnému chilli bude chutnat i dětem. 




Ingredience:

- 1,5 kg červené řepy
- 3 jablka
- šťáva a kůra ze 3 pomerančů
- 3 cibule
- 200 ml vody
- 4 lžičky soli
- 1 lžička chilli
- 2 lžičky žlutých hořčicových semínek
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžička koriandrových semínek
- 250 g cukru
- 200 ml bílého vinného octa

Řepu omyjeme od hlíny a v celku dáme vařit asi na 40 minut. V průběhu ale kontrolujeme řepu tak, že do ní píchneme vidličkou. Pokud do řepy zajede hladce, řepu slijeme a namočíme na chvíli ve studené vodě, nebo necháme vychladnout, aby šla oloupat. Pak ji nakrájíme na kostky a dáme do hrnce. Jablka zbavíme jadřinců, oloupeme a nakrájíme na kostky. Cibule oloupeme a nakrájíme nadrobno. Pomeranče dobře omyjeme, ostrouháme kůru a vymačkáme šťávu. Přidáme do hrnce. Zalijeme vodou. Přisypeme sůl, chilli, hořčicové semínka, skořici a koriandr. 




Na mírném plameni vaříme asi 1 hodinu, dokud se jablka nerozvaří a řepa úplně nezměkne. Polovinu čatní odložíme do misky a zbytek rozmixujeme. Necháme chvíli provařit, přisypeme cukr a přilijeme ocet. Opět necháme chvíli provařit. 




Plníme do čistých horkých sterilovaných skleniček, zavíčkujeme a otočíme asi 5 minut dnem vzhůru. Skladujeme v chladu a temnu. Čatní je nejlepší podávat uleželé. 




Řepovo-pomerančové čatní je nejlepší k sýrům a studeným masům. 

Žádné komentáře:

Okomentovat