sobota 23. listopadu 2013

Pomerančová sůl

V zápalu strouhání kůry na řepovo-pomerančové čatní, mně napadla myšlenka, že když přistrouhám ještě o něco víc, tak budu moct udělat i pomerančovou sůl. Není na tom opět nic těžkého. A špetka ochucené soli dokáže ve finále pozvednout vaše kuchařské umění na mistrovské. Ochucené soli se hodí především k solení hotového jídla, aby vynikla jejich chuť a vůně. Nikdo vám ale nebude bránit, když ji použijete už i během vaření. 





Ingredience:

- kůra ze dvou pomerančů
- lžička pomerančové šťávy
- hrubozrnná mořská sůl

Nejlepší by bylo, kdyby se na sůl použily biopomeranče. Nemají chemicky ošetřovanou kůru a nejsou voskované. Pokud je ale neseženeme, obyčejné pomeranče důkladně omyjeme pod tekoucí vodou a vykartáčujeme. Kůru nastrouháme buď na jemném struhadle, pak budou kousky pomeranče v soli menší, nebo speciálním "loupáčkem", který kůru z pomeranče oškrábe na spirály. 






Kůru smícháme se solí. Záměrně neudávám množství soli, záleží na individuálních chutích. Přidáme lžičku pomerančové šťávy buď z vymačkaných pomerančů nebo i kvalitního pomerančového džusu. Pořádně promícháme. Pekáček vyložíme pečícím papírem, vsypeme sůl. Do trouby předehřáté na 70°C vložíme pekáček a sušíme minimálně 30-40 min. V průběhu pečení prohrábneme sůl vidličkou a dáváme pozor, aby se pomerančová kůra nespálila. Jakmile je sůl suchá, přesypeme do vzduchotěsné skleničky. 





Pomerančová sůl se hodí především do lehčích pokrmů - na ryby, grilované kuřecí či krůtí prsa, na lehké zeleninové risotto nebo pečenou zeleninu. Pokud si chcete opravdu zaexperimentovat, sůl rozdrťte v hmoždíři a podávejte s tequilou. 

Žádné komentáře:

Okomentovat