čtvrtek 9. ledna 2014

Rozmarýnová sůl

Sice to venku vypadá, že je jaro, ale úroda žádná. A tahleta okurková sezóna mě začíná pomalu ale jistě ubíjet. Kdyby byly aspoň ty okurky. Do léta daleko a sezóna citrusů ještě úplně nepropukla a kupovat třeba řepu v obchodě na nakládání mi přijde jako úplný nesmysl. Nezbývá než si chvilku počkat a soustředit se na takové drobnosti jako jsou právě soli a jiné dochucovadla. A taková rozmarýnová sůl snad na Vánoce udělala některým spolužákům mé sestry radost. Na druhou stranu rozmarýn v květináči za oknem přes zimu zas tak dlouho nevydrží, tak proč ho nezužitkovat trochu do budoucna. A žádnou práci to navíc nedá. 





Ingredience

- 1 velká hrst hrubozrnné mořské soli
- 5 snítek rozmarýnu

Rozmarýn omyjeme, osušíme. Lístky otrháme z větviček, nakrájíme najemno a v misce smícháme s hrubozrnnou solí. Pokud rozmarýn na prkýnku pustil šťávu, pokusíme se ji nožem shrnout na misky. Všechno promícháme. Pokud je sůl určena k okamžitému spotřebování, není potřeba nechávat ji proschnout v troubě. Pokud ale počítáme s tím, že ji budeme používat déle, nasypeme ji na plech vyložený pečícím papírem, rozprostřeme a na 70°C necháme 15 min sušit v troubě. Skladujeme ve vzduchotěsné nádobě. 


 

Rozmarýnová sůl se hodí všude tam, kde byste použili rozmarýn čerstvý nebo sušený. Hlavně na dochucení dokřupava upečených brambor. 




Žádné komentáře:

Okomentovat