pátek 14. února 2014

V soli nakládané citrony

To zkouškové je hrozně otravná záležitost, zvlášť když je v zimním semestru, kdy ani nejde prokrastinovat nějakým zavařováním a syslením na horší časy. Pár nápadů jsem sice v rukávu ještě měla, ale ta otrávenost a lenost se nedala jen tak překonat. Nakonec se mi podařilo naložit citróny do soli. Přiznám se, je to už 14 dní zpátky. A pak se ta lenost vrátila a já jsem nebyla schopná to sepsat do internetové podoby. Jenže dneska už máme skoro jaro, zkouškové je díky bohu po včerejšku za mnou, takže chuť a energie se trošku vracejí. (Teda né že bych pořád neměla do školy co dělat, termín odevzdání diplomky se blíží trochu moc rychle...) Takže jsem si konečně našla čas na své resty. 




Nakládané citrony jsou specialitou arabské a především marocké kuchyně. Jsou nedílnou součástí tažínů, omáček a salátů. Pokud někdy pojedete do Maroka, najdete je tam pod názvem l'hamd marakad. Přestože jsou základem pro vaření, existuje mnoho způsobů, jak je použít. Někdo odkrajuje kůru před použitím, někdo ji nechá. Někdo nakládá citrony celé, jiný nakrájené na měsíčky. Někdo při nakládání použije i jiné koření než je sůl a přidá třeba svítek skořice, bobkový list, chilli papričku nebo mletou papriku. Jen ten základ by měl zůstat stejný. 




Pokud citróny přidáváte do tažínu nebo do karí, buďte opatrní s jeho množstvím. Tím, že citróny zůstávají v soli a nálevu tři měsíce, se jejich chuť dost zvýrazní. Nepřehánějte to také se solí. Pokud citrony přidáváte do salátu, je lepší kůru odřezat, přece jenom by se moc dobře nežvýkala. A zkuste je použít i jinam než do tažínu. Skvěle ochutí jinak mdlý kuskus, hodí se pod pečené bílé maso, do pečené zeleniny, bramborové kaše, rýže, k rybám...

Ingredience:

- biocitrony
- hrubá mořská sůl
- citronová šťáva dle potřeby




Pro nakládání vlastních citronů se v obchodě schánějte po těch bio. Jejich kůra není voskovaná a chemicky ošetřovaná. Citrony omyjeme a nakrájíme na měsíčky. Do sterilované sklenice naskládáme prvnní vrstvu hrubé mořské soli, na které nešetříme, pak měsíčky citronu. V tuhle chvíli přidáme koření podle chuti, pokud nechceme čistou variantu. Vstvy opakujeme, dokud všechny citrony nejsou ve sklenici. Pak citrony přimáčkneme na dno sklenice a štědře zasypeme solí. Podle potřeby zalijeme citronovou šťávou, aby byly citrony ponořené.




Sklenici skladujeme na tmavém a chladném místě tři měsíce. Teprve pak jsou citrony připraveny k použití. Každý den sklenici otočte dnem vzůru, aby se chutě promíchaly. Na dně by vždycky měla být vrstva soli, pokud je jí málo, tak přisypeme. Vyzrálé citrony mají žlutohnědou barvu. Jakmile citrony začneme používat, uchováváme je v lednici a podle potřeby zakápneme po každém použití znovu citronovou šťávou nebo vrstvou olivového oleje. 



Žádné komentáře:

Okomentovat