Sedmikráska chudobka je snad nejvděčnější volně rostoucí kytka. Sice se tvrdí, že kvete od dubna do října, ale letos v zimě jsme ji (teda aspoň u nás v nížině) mohli vidět opravdu po celý rok. Až půjdete na procházku nebo se budete procházet po zahradě, vezměte si plátěnou tašku a nasbírejte si pár sedmikrásek. Ty vám totiž jako první po zimě poskytnou léčivé účinky. Seberte jen ty, které jsou před plným rozkvětem, usušte je nebo je snězte jako součást salátu a polévek. Ve fantazii se meze nekladou. Sedmikrásky obsahují třísloviny, hořčiny, silici, flavonoidy, saponiny, minerální látky, inzulín a cukr.
Sedmikrásky jde využít mnoha způsoby a každý z nich se dá použít na jiný neduh. Nálevy a čaje dokáží vyléčit záněty horních cest dýchacích, nachlazené průdušky a usnadňují vykašlávání. Spolu s dalšími jarními bylinami, například kopřivou, pampeliškou nebo petrklíčem, slouží jako detoxikační kůra. Sedmikrásky vám pomohou od revmatismu, bolestivé menstruace, ledvinových a žlučníkových kamenech. Také čistí pleť a pomáhá na špatně hojící se rány. Kloktání je dobré proti zánětům v krku a zánětu dásní. A aby toho nebylo málo, pomáhá taky při průjmech a problémech se zažíváním. Docela slušný výčet na takovou malou rostlinku.
Takže až vám někdo v lékárně bude nutit drahé chemické sirupy proti kašli, otočte se na podpatku, zamiřte k nejbližšímu trávníku a doma si udělejte vlastní.
Ingredience:
- 500 květů sedmikrásek (asi 1 polévková miska ze školní jídelny)
- 1 citron nejlépe bio
- 750 ml vroucí vody
Sedmikrásky důkladně opláchneme v sítu, necháme okapat. Pro jistotu ještě rozprostřeme na stůl a vybereme nežádoucí stébla trávy a jiné lístky. Citron důkladně omyjeme, nakrájíme a v misce smícháme s květy sedmikrásek. Pak přelijeme horkou vodou a necháme 24 hodin louhovat.
Po vylouhování scedíme přes cedník a šťávu ze sedmikrásek a citronů vymačkáme do sucha. Pro jistotu pak ještě tekutinu přecedíme přes plátýnko, abychom louh zbavili posledních nečistot. Do tekutiny přisypeme odvážený cukr a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Trvá to asi 20 minut. Horký sirup nalijeme do čistých skleniček, necháme vychladnout a skladujeme v ledničce.
Kde to sbíráš, aby nebyly pochcané od hafanů?
OdpovědětVymazatU babičky na zahradě, tam hafani nejsou. =)
OdpovědětVymazattož to máš dobré. taky bych si nasbírala, ale myslím, že všude kudy chodím, tak je už načůrané
OdpovědětVymazatV sobotu tam jedu na velikonoční návštěvu, tak ti můžu natrhat, jestli chceš...
OdpovědětVymazatNo přečetl sem si to pozdě, ale neva protože sem si přes víkend našla vhodné místo a už mám hotový pampeliškový sirup, sedmikráskový a dokonce i fialkový :) akorát ten pampeliškový a fialkový je jakýsi málo hustý...
OdpovědětVymazatmělas to dýl svařovat na sporáku. když to tam necháš dostatečně dlouho, vytvoříš z toho med. ale ono to na chuť zas takový vliv nemám, jenom tam toho musíš dát víc
OdpovědětVymazat