středa 5. března 2014

Sedmikráskový sirup

Sedmikráska chudobka je snad nejvděčnější volně rostoucí kytka. Sice se tvrdí, že kvete od dubna do října, ale letos v zimě jsme ji (teda aspoň u nás v nížině) mohli vidět opravdu po celý rok. Až půjdete na procházku nebo se budete procházet po zahradě, vezměte si plátěnou tašku a nasbírejte si pár sedmikrásek. Ty vám totiž jako první po zimě poskytnou léčivé účinky. Seberte jen ty, které jsou před plným rozkvětem, usušte je nebo je snězte jako součást salátu a polévek. Ve fantazii se meze nekladou. Sedmikrásky obsahují třísloviny, hořčiny, silici, flavonoidy, saponiny, minerální látky, inzulín a cukr. 




Sedmikrásky jde využít mnoha způsoby a každý z nich se dá použít na jiný neduh. Nálevy a čaje dokáží vyléčit záněty horních cest dýchacích, nachlazené průdušky a usnadňují vykašlávání. Spolu s dalšími jarními bylinami, například kopřivou, pampeliškou nebo petrklíčem, slouží jako detoxikační kůra. Sedmikrásky vám pomohou od revmatismu, bolestivé menstruace, ledvinových a žlučníkových kamenech. Také čistí pleť a pomáhá na špatně hojící se rány. Kloktání je dobré proti zánětům v krku a zánětu dásní. A aby toho nebylo málo, pomáhá taky při průjmech a problémech se zažíváním. Docela slušný výčet na takovou malou rostlinku. 

Takže až vám někdo v lékárně bude nutit drahé chemické sirupy proti kašli, otočte se na podpatku, zamiřte k nejbližšímu trávníku a doma si udělejte vlastní. 




Ingredience:

- 500 květů sedmikrásek (asi 1 polévková miska ze školní jídelny)
- 1 citron nejlépe bio
- 750 ml vroucí vody
- 750 g třtinového cukru



Sedmikrásky důkladně opláchneme v sítu, necháme okapat. Pro jistotu ještě rozprostřeme na stůl a vybereme nežádoucí stébla trávy a jiné lístky. Citron důkladně omyjeme, nakrájíme a v misce smícháme s květy sedmikrásek. Pak přelijeme horkou vodou a necháme 24 hodin louhovat.




Po vylouhování scedíme přes cedník a šťávu ze sedmikrásek a citronů vymačkáme do sucha. Pro jistotu pak ještě tekutinu přecedíme přes plátýnko, abychom louh zbavili posledních nečistot. Do tekutiny přisypeme odvážený cukr a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Trvá to asi 20 minut. Horký sirup nalijeme do čistých skleniček, necháme vychladnout a skladujeme v ledničce. 




Sirup v téhle podobě je nejlepší jen tak, třeba na lívanečky. Pokud jej chcete pít s vodou, doporučuju přidat více citronu nebo kyseliny citronové. Sirup lze užívat preventivně nebo při kašli po lžičkách. Delším vařením, asi kolem 1 hodiny, získáme ze sirupu sedmikráskový med. 


6 komentářů:

  1. Kde to sbíráš, aby nebyly pochcané od hafanů?

    OdpovědětVymazat
  2. U babičky na zahradě, tam hafani nejsou. =)

    OdpovědětVymazat
  3. tož to máš dobré. taky bych si nasbírala, ale myslím, že všude kudy chodím, tak je už načůrané

    OdpovědětVymazat
  4. V sobotu tam jedu na velikonoční návštěvu, tak ti můžu natrhat, jestli chceš...

    OdpovědětVymazat
  5. No přečetl sem si to pozdě, ale neva protože sem si přes víkend našla vhodné místo a už mám hotový pampeliškový sirup, sedmikráskový a dokonce i fialkový :) akorát ten pampeliškový a fialkový je jakýsi málo hustý...

    OdpovědětVymazat
  6. mělas to dýl svařovat na sporáku. když to tam necháš dostatečně dlouho, vytvoříš z toho med. ale ono to na chuť zas takový vliv nemám, jenom tam toho musíš dát víc

    OdpovědětVymazat