To, že je černý bez zdravý, jsem tu už psala. Ale pro jistotu si něco málo zopakujeme, protože naposledy jsem tu řešila především jeho plody. Květy černého bezu jsou bezpochyby oblíbené mezi kořenáři i mezi prozíravými hospodyňkami. Téměř každý má vzpomínku na bezinkový sirup, ať už příjemnou nebo ne, z dětstí. Květy bezu snižují hladinu cukru v krvi a stejně jako plody disponují i projímavými účinky. Kromě protizánětlivosti se bezu přisuzuje i protirakovinnový efekt. A v poslední řadě je dobrý i na nervy.
Způsobů, jakými lze vyrobit bezinkový sirup je nespočetně mnoho. Já jsem tentokrát vybrala za tepla vyrobený, ale pokud mi zbyde čas a nějaké květy v okolí, možná se vyrhnu i na ten za studena jako dělávala moje maminka. (Než jsem začala být tak akční.)
Ingredience na 1l vody:
- 1l převařené zchladlé vody
- 15 hezkých bezových květů
- 1kg cukru
- 1 lžíce kyseliny citronové
- 2 biocitrony
Květy lehce oklepe tak, abychom se nezbavili všeho pylu, který je klíčem k celé vůně. Ale zase tak, abychom vyklepali všechny broučky a breberky. Přiznám se, že mně se je nepodařilo vyklepat všechny a jednu potvoru jsem tam našla... Květy ponoříme do zchladlé převařené vody a přidáme jeden nakrájený omytý citron a necháme 24 hodin louhovat v chladu.
Po dni louhování nálev nejprve scedíme přes sítko, šťávu z citronů a z květů vymačkáme. Pak je potřeba všechno přecedit ještě pře plátýnko nebo papírovou utěrku. Pokud vám šťáva přestane přes utěrku přetékat, je potřeba ji vyměnit. Pak vše v hrnci smícháme s cukrem (já použila směs obyčejného krystalu a třtinového cukru), přidáme vymačkanou šťávu ze zbylého citronu, lžíci kyseliny citronové a začneme pozvolna zahřívat. Teplota sirupu by neměla přesáhnout 40°C. Na povrchu se vytvoří bílá pěna a tu je dobré (i když to jde docela těžce) posbírat. Potom sirup plníme do čistých sterilovaných sklenic. Bezinkový sirup skladujeme v chladnu, jde i zavařit (stejně jako sirup z plodů bezu na 80°C). Ale tak dlouho vám nevydrží, tak je dobrý.
Žádné komentáře:
Okomentovat