neděle 13. července 2014

Pikantní třešně

Já vím, že sezóna třešní je tak trochu za námi. I když netuším, jestli třeba ve výše položených oblastech vám ještě něco nezbývá. Co já vím, já jsem holka z nížiny a my tady už máme pomalu i po meruňkách. Na druhou stranu, tenhle styl zpracování ovoce se hodí téměř na všechny bobule nebo plody s tvrdší slupkou. Takže pokud vám zbývá trocha rybízu, višní, angreštu a nevíte, co s nimi, a už vám lezou ušima, zkuste je naložit do octa jako třeba okurky. Možná se vám to zdá trochu moc exotické na naše české poměry, ale věřte, že v anglicky mluvících zemích takhle ovoce zavařují. A tak jsem se do toho pustila i já. Třešně v octě jsem vyzkoušela ve dvou verzích, ale pro každý udělám vlastní recept. 
Doporučuju pak ovoce zavařit do menších skleniček, přece jen je to chuťovka.




Ingredience na 4 malé sklenice:

- 650 g tvrdších třešní
- 1 1/4 hrnku cukru
- 1 1/4 hrnku bílého vinného octa
- 1/2 vody
- 4-5 kuliček pepře na 1 malou skleničku
- 1 bobkový list na 1 malou skleničku
- 1 snítka tymiánu na 1 malou skleničku

Třešně omyjeme, vybereme z nich jen ty nejtvrdší a pokud možno nečervivé. Necháme okapat. Připravíme si sklenice, které sterilujeme. 650 g třešní stačí na 4 malé sklenice od přesnídávky. Třešně naskládáme do sklenic, snažíme se využít co nejvíce prostoru, ale tak aby se nepomačkaly. Pak do každé sklenice dáme snítku tymiánu. 




Mezitím v hrnci svaříme ocet, cukr, vodu, pepř a bobkové listy. Od bodu varu stáhneme plamen a ještě 10 minut vaříme odkryté. Pak nálev nalejeme do sklenic asi 2 cm od kraje. Pak třešně zavaříme na 100 °C 10 minut. Nakládané třešně se hodí jako chuťovka nebo jako součást jednohubek se sýrem. 




Žádné komentáře:

Okomentovat