neděle 13. července 2014

Vánočně kořeněné třešně v octě

Jak jsem psala v předchozím receptu Pikantní třešně, třešně jdou zpracovat nejen na sladko. Využití je stejné jako u pikantních třešní, které se používají jako chuťovka nebo jako součást jednohubek se sýrem. Na rozdíl od těch předchozích, tento typ ochucení není pálivý, ale příjemně kořeněný. Díky požitému koření vám pak třešně budou připomínat Vánoce. 




Ingredience na 4 malé sklenice:

- 650 g třešní
- 1 1/4 hrnku bílého vinného octa
- 1 1/4 hrnku cukru
- 1/2 hrnku vody
- 2 celé skořice
- 2 lžičky hřebíčku
- 2 badyány

Třešně omyjeme, vybereme z nich jen ty nejtvrdší a pokud možno nečervivé. Necháme okapat. Připravíme si sterilované sklenice. Uvedené množství třešní se vejde do 4 malých sklenic od přesnídávky. Třešně naskládáme do sklenic, snažíme se využít co nejvíce prostoru, ale tak aby se nepomačkaly. 




Připravíme si nálev. V hrnci přivedeme k varu ocet, cukr, vodu a koření. Pak necháme odkryté vařit 10 minut. Ještě horký nálev nalejeme na třešně tak, aby dosahoval 2 cm pod okraj sklenice. Třešně zavaříme na 100 °C 10 minut. Na vánočně kořeněné třešně v octě se hodí i světlé odrůdy. 

Žádné komentáře:

Okomentovat