sobota 14. září 2013

Co jsem si přivezla z Řecka

Není nic lepšího na prázdninách než dovolená. A nejlepší suvenýry z cest? Přece jídlo! Letos jsem navštívila řecký ostrov Kos. Jako z každé středomořské země jsem si dovezla olivový olej a víno. Ale pokud jste někde v zahraničí, zapátrejte po místních specialitách a vůbec se nebojte toho, co v dané zemi nabízí. Experimentujte a poznávejte! O tom přece dovolená je. Dopředu si zjistěte, jestli má vaše destinace nějaké speciality.

Během dovolené se mi podařilo navštívit nejen ostrov Kos, ale i malý ostrůvek Nisyros. Stejně jako ostrov Santorini je i Nisyros sopečného původu a ještě dnes se můžete podívat na sopečný kráter chrlící síru. Ostrov Nisyros je proslulý svými mandlovými háji. Z mandlí se zde vyrábí i tradiční nápoj ostrova - soumada, což je sladký nealkoholický sirup. V největším městě Mandraki se mi z něj podařilo ochutnat zmrzllinu. Pro srovnání s tou naší českou je neskutečně sladká, ale stojí to za to. Stejně se budete oblizovat. A právě tuhle soumadu jsem si přivezla domů. 




Soumada nebo také Orgeady je sirup vyrobený z madlí, cukru a růžové vody nebo z vody z pomerančových květů. Vyrábí se nejen na Nisyrosu, ale můžete si jej přivézt třeba z Tuniska, Itálie, Malty a Kypru. Možná jste na něj už natrefili a ani o tom nevíte. Soumada se používá do slavného kokteilu Mai Tai. Tradičně se ale soumada pije smíchaná se studenou vodou. Což mi ale přijde trochu škoda vzhledem k tomu, jak je ta lahvička malinká... Soumadu můžete také použít místo mandlové esence, třeba do těsta, na ovesnou kaši, do jogurtu. Ve fantazii se meze nekladou. Ale aspoň jedou si ji dejte jako Řekové, jen tak s vodou. Prý jde vyrobit i doma, tak se do toho někdy v zimě pustím.




Další sirup typický pro Řecko je kanelada. Název pochází z řeckého slova canela, což znamená skořice. Kaneladu najdeme především na Krétě a ostrovech v Egejském moři. Stejně jako soumada je nealkoholický a příprava je v podstatě stejná. Stačí zředit vodou. Pokud ale chcete experimentovat, přilijte sirup do koktejlů. Třeba do těch z whisky. Anebo do sušenek. Záleží na vás. A taky jde udělat doma! Rozhodně to zkusím. 


Na ostrůvku Nisyros natrefíte na spoustu krámků s tradičními výrobky. Nemají tam jen kaneladu a soumadu, ale i proslulý tymiánový med sbíraný jen na ostrově. Mají zde třeba domácí kozí sýr naložený v červeném víně. Přiznám se, netroufla jsem si... Dále zde najdete klasiku pro turisty - koření, olivy kalamati, olivové oleje, ořechy v medu... Zajímavé jsou ale plody naložené nasladko. Nejen ty klasické jako fíky, ořechy, ale i malé lilky, rajčata, růže. A tady se přiznám, už jsem neodolala a přivezla si jich pár domů.






A trochu jsem narazila. Co vlastně s nimi? Jak se to jí? K čemu je to dobré? Projela jsem internet tam a zpátky a nic moc. Marmeláda to není, jsou to celé kousky zalité ve sladkém nálevu. A pak mi vyskočilo "spoon sweets". A byla jsem v obraze. Tak abyste byli také. Spoon sweets by se do češtiny dalo přeložit jako sladkost na lžičce. V Řecku, na Balkáně, na Středním východě a v Rusku jsou považovány za gesto pohostinství. Vyrábí se v podstatě z každého ovoce, cení se především ty hořké a kyselé plody. Do téhle kategorie zapadá můj fík. Pak můžete objevit ořechové varianty. Nečekejte ale klasické oříšky v medu. Ořechy se používají nevyloupané v zelené slupce. Ta se nechává pro svou hořkost. U nás to známe z ořechovice. Já jsem si přivezla vlašský ořech. Na ten jsem obzvlášť zvědavá. Spoon sweets se vyrábí i z plátků růží. Ten jsem v obchůdku taky objevila, váha kufru mi ale nedovolila vzít si i ten. Škoda, snad příště. Můžete najít i verze se zeleninou - s lilkem nebo rajčaty. Lilek jsem si dovezla, ale rajčata musela zůstat ze stejného důvodu jako ty růže. 




Správně by spoon sweets měly zachovat původní tvar ovoce, jeho barvu, aroma a chuť. A teď co s nimi v kuchyni. Spoon sweets se podávají v keramické nebo skleněné misce s čajovou lžičkou ke kávě, čaji nebo studené vodě. Použít je můžete také na zmrzlinu, do jogurtu. Angličani si je zase mažou na opečený toust. Nebo si je zkuste dát se sýrem. Jde to vytvořit i doma. Třeba i to někdy zkusím.

Žádné komentáře:

Okomentovat