neděle 15. září 2013

Houby ve vlastní šťávě


Kéž by hřiby rostly tak moc, jak se tomu děje právě teď... Jenže příroda je nevyzpytatelná. A množství houbařů v českých lesích roste jako ty houby po dešti. Pokud ale máte v lese nějaké svoje místečko, určitě si domů nosíte plné košíky. Ke zpracování hřibů existuje mnoho způsobů. Když máte plný košík jako já dneska, rozdělte si hřiby na velké a malé. Ty velké nakrájejte na plátky do sušičky a ty malé zavařte. V zářijovém čísle Apetitu (9/2013) jsem našla recept na hříbky zavařené ve vlastní šťávě. Není to žádná věda a pokud nemáte rádi ty oslizlé ve skladkokyselém nálevu, zkuste tenhle. Můžete je pak použít úplně do všeho, kam se sušené nehodí. Třeba na smaženici nebo na topinky.


 


Ingredience:

- směs lesníh hub
- mořská sůl

Hříbky důkladně očistíme od jehličí a hlíny. Ty menší hodíme do pánve jen tak, ty větší nakrájíme na větší kousky. Pokud se to podaří, necháme klobouček a nožičku v celku - pro větší efekt. Houby nesmažíme na oleji, jen je důkladně posolíme. Samy potom pustí dostatek vlastní šťávy. Dusíme asi 20 minut, poté plníme do horkých sterilovaných sklenic. Houbová směs by neměla sahat víc jak centimentr pod okraj. Pokud houby pustily málo vlastní šťávy, dolijeme převařenou vodou. Po zavíčkování je potřeba vše zavařit. Vzhledem k tomu, že jsem líná a skleniček málo, zavařovala jsem houby v mikrovlnce. Ale pozor! Pokud máte zaklapávací víčka a ne ty šrobovací, v mikrovlnce nezavařujte. Buď použijte zavařovací hrnec - na 80°C jednu hodinu, nechejte vychladnout a na druhý den na stejnou teplotu zavařujte 30 minut. V mikrovlnce počítejte 4 minuty na malou sklenici, 6 minut na velkou. Počtem sklenic znásobte čas a mikrovlnku nastavte na nejvyšší výkon. Pokud vám ze sklenic vytéká šťáva, nic si z toho nedělejte. Někdy to tak být může. 



Žádné komentáře:

Okomentovat