středa 18. září 2013

Sirup z černého bezu

Lidové přísloví praví: "Před heřmánkem smekni, před bezem klekni." A je to tak. Bez černý je zdravý a využívaný v mnoha svých formách. Většina z nás dělá bezinkový sirup z květů. Z bezu jdou však také využít i plody. Například marmeláda je bezkonkurenční. Výhodou bezu je, že roste snad úplně všude. Květy můžete sbírat na přelomu května a června. Plody se dají sbírat od září, ale narozdíl od květů je jich méně. Kvůli sběračům květů, ale i kvůli náletům ptáků. Nebudu tu rozebírat co všechno je na bezu léčivé. (Odpověď je všechno, jen se musí vědět, jak na to.) V tuhle chvíli mně zajímají plody.

Plody je důležité tepelně zpracovat. V syrovém stavu působí projímavě. (Na rozdíl od sušených plodů, které mají účinek zcela opačný.) Antokyany přítomné v plodu příznivě působí na zrak, vitamin C je dobrý na imunitu. V plodech se nachází i provitamin A. Bez černý se využívá také pro zklidnění nervů a pro léčbu migrém.
 
Tolik k teorii. Při výrobě sirupu jsem naplno pocítila název svého blogu. Midnight Jam - Půlnoční Jam. Nebudu vám nic nalhávat, výroba sirupu není bezpracná a možná s ní strávíte i půlnoc jako já. Od sběru trsů až ke sterilizaci hotového sirupu vede dlouhá cesta. Ale i přesto s chutí do toho! 



Ingredience:

- 1,5 kg kuliček bezu
- 2 kg cukru krystal (pokud máte radši sladší sirup, klidně přidejte i 3 kg)
- 3 lžičky kyseliny citronové
- 3 l vody
 
Kuličky bezu otrháme z trsů, nejlépe bez malých větviček a nezralých plodů. Několikrát propláchneme pod tekoucí vodou. Ve velkém hrnci rozmačkáme kuličky, nejlepší je použít tyčový mixér. Přilijeme 3 litry vody a přidáme 2 lžičky kyseliny citronové. Od bodu varu budeme směs vařit 10 minut.






Pak necháme vychladnout na teplotu, při které nás nebudou pálit prsty, až budeme šťávu vymačkávat. Zabere to nějaký čas, ale určitě se vyplatí počkat. Do jiného (většího) hrnce nebo mísy dáme sítko a do něj dvakrát přeloženou utěrku. Po naběračkách naléváme směs, počkáme až šťáva odteče, ovoce vymačkáme tak, že z utěrky uděláme "měšec" a vykroutíme ji, až v ní zůstanou pouze suché plody. 



Vymačkanou šťávu postavíme znovu na sporák, přisypeme cukr a zbývající kyselinu citronovou, mícháme a prohříváme, dokud se cukr nerozpustí. Sirup plníme do sterilovaných a suchých skleněných lahví. Ty zavařujeme 20 až 30 minut při teplotě 90 - 95 °C.

Žádné komentáře:

Okomentovat