sobota 14. září 2013

Zavařené kozí (beraní) rohy

I když se zavařování okurek a kozích (nebo taky beraních) rohů bere jako naprostý základ, přece je dobré mít tu všechno. Přece jenom jak člověk nezvládá základy, nemůže se pohnout dál, protože nemá na čem stavět. Moje babička nás už léta zavaluje tunami doma na zahrádce vypěstované zeleniny. Rohy nevyjímaje. Musím přiznat, že se já jsem z toho nadšená. Další členové domácnosti už méně. 


Každá rodina má svůj vlastní recept na nálev a bude vám tvrdit, že ten jejich je nejlepší na světě a že si pro něj na Moravu jezdí až z Čech. Je to možné. Pravda je, že se recepty na nálev až tak v mnohém neliší. Nálev je podobný tomu na okurky, jen s tím rozdílem, že se do něj musí přidat olej. 

Ingredience na nálev (1 sklenice)

- 3 plátky mrkve
- 3 kolečka cibule
- 1 lžička hořčičného semínka
- 1 bobkový list
- 5 kuliček pepře
- 4 kuličky nového koření
- 1 dcl octa (bzeneckého!)
- 1 lžíce oleje
- sůl
- 5 lžiček cukru


Kozí rohy omyjeme a naskládáme do sedmičkových zavařovaček. Do každé sklenice přidáme mrkev a cibuli na kolečka, bobkový list, 5 kuliček pepře, 4 kuličky nového koření, lžičku hořčičných semínek. V hrnci svaříme množství octa podle počtu sklenic, sůl, olej a cukr taktéž podle počtu sklenic a dolejeme přiměřeně vodou. Jakmile směs začne vřít, stáhneme z ohně a nalijeme do sklenic s rohy. Podle potřeby sklenice dolejeme vodou. Rohy je potřeba zavařit. Já to dělám v mikrovlnce, protože toho nikdy nemám tolik, aby se mi chtěl vytahovat hrnec, a protože je to pohodlnější. Stačí dát sklenice do mikrovlnky na největší výkon asi na 6 minut. Potom je obrátit dnem vzůru a nechat vychladnout. 

Kozí rohy se dají použít jako příloha ke grilovanému vepřovému masu nebo si je můžete dát na domácí pizzu. 

Žádné komentáře:

Okomentovat