pátek 8. listopadu 2013

Koriandrové pesto

Koriandr je používaný především v asijských a arabských kuchyních. Přesto ale začíná nacházet oblibu i u nás. Koriandr je příbuzný anýzu, kmínu a kopru. Využít z něj jdou všechny části, včetně kořene. Listy koriandru mají zvláštní až anýzovou příchuť, která nemusí být každému příjemná. Pokud patříte k těmto lidem, zkuste dát koriandru šanci. Překvapí vás pak svou rafinovaností. 

A protože mi z vysemeněných rostlinek zasazených na jaře vyrostl teď na podzim koriandr nový, a já nechci aby zmrzl, rozhodla jsem se, že z něj vytvořím pesto. Není to nic složitého. Pesto je nejlepší rozmělnit v hmoždíři, ale pokud ten krásný velký mramorový nebo žulový nevlastníte stejně jako já, pomůže vám mixér. 

Koriandrové pesto se stejně jako lístky koriandru hodí k orientálním pokrmům. Ale lze jím ochutit v podstatě všechno od ryb, rýže, brambor nebo těstovin. Doporučuju jím natřít i právě ugrilovaný steak. 




Ingredience: 

- 2 větší hrsti koriandrových listů
- asi půl balíčku (50g) nesolených kešu oříšků
- 4 stroužky čeneku
- 4 lžíce strouhaného parmazánu (nebo jiného podobného sýru - Grana Padano, Gran Moravia, Pecorino)
- 2 lžičky citronové šťavy
- olivový olej
- sůl, pepř




Pokud nemáme sýr předem nastrouhaný, rozmixujeme jej v mixéru nejdříve, pak jej přesypeme do misky. Kešu oříšky můžeme orestovat lehce dozlatova na pánvi, jejich chuť bude pak výraznější. Z koriandrových lístků odkrojíme tlusté stonky, svazek překrojíme asi na tři části a rozmixujeme v robotu. Postupně přisypáváme oříšky, aby se směs hezky propojila. Pak přidáme sýr, česnek, olivový olej, citrónovou šťávu, sůl a pepř. Mixujeme, dokud se vše nespojí. Podle potřeby přiléváme olivový olej.

Pesta bude asi na jednu přesnídávkovou skleničku. Tu (čistou) naplníme pestem a pro jistotu lehce zakápneme olivovým olejem. Skladujeme v lednici. Pesto v chladu vydrží docela dlouho, nemusíte mít strach, že vám hned zplesniví. Olej vše zakonzervuje. Jen jej nabírejte čistou lžičkou, aby se tam nedostaly nečistoty. A pro jistotu vždycky můžete dolít olivový olej. 



2 komentáře:

  1. Zdravím,
    chtěl bych se zeptat, jak tohle pesto uchovávat a jak dlouho vydrží?

    Díky :)
    Kuba

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Omlouvám se, že píšu teprve teď, ale nějak mi váš komentář utekl.

      Pokud jej budete nabírat čistou lžičkou, aby vám nezačalo plesnivět, tak vydrží překvapivě dlouho. Přiznám se, že já ho mám v lednici ještě teď a žádnou vadu na něm nepozoruju, pořád je dobré. Takže v řádu několika týdnu i měsíců. =)

      V.

      Vymazat