pátek 13. prosince 2013

Hrušková marmeláda s tmavým rumem a vanilkou

Je před Vánoci a to se jedlé dárky hodí. V lednici jsem našla ještě pár hrušek a proto byla volba hruškové marmelády jasná. Jenže jsem z ní nechtěla povidla a chtěla jsem, aby byla svátečnější. Na myšlenku nalít do marmelády alkohol mě přivedla moje slovenská kamarádka, která básnila o punči ve Vídni, který chutnal jako jablečná přesnídávka s Jackem Danielsem. Já sice doma Jacka nemám, ale povedlo se mi ho nahradit tmavým karibským rumem Bacardi, který zrál v dubovém sudu. A aby marmeláda byla svátečnější a slavnostnější, přidala jsem koření a hlavně pravou vanilku. A dohromady je to opravdu pecka!





Ingredience:

- 900g oloupaných očištěných hrušek
- 300g oloupaných očištěných jablek
- 3 lžičky vanilkového extraktu
- 2 velké panáky (8cl) tmavého třtinového rumu
- 1 svítek celé skořice
- 3 hřebíčky
- 1 badyán
- 1 vanilkový lusk
- 2 lžičky citronové šťávy
- 250g cukru krystal
- 1 Gelfix

Hrušky omyjeme, oloupeme a zbavíme jadřinců a nakrájíme na větší kostky. To samé uděláme s jablky. Dámy do hrnce, podlijeme trochou vody. Každá odrůda jablek i hrušek obsahuje jiné množství vody, proto musíme dávat pozor, aby se ovoce nepřichytilo. Vodu doléváme podle potřeby. Přidáme vanilkový extrakt, rum, skořici, hřebíček, badyán. Vanilkový lusk podélně rozřízneme a semínka vyškrábeme nožem. I semínka a vyškrábaný lusk přidáme ke zbytku koření. 




Na středním plamenu vaříme asi 40 minut, dokud se hrušky nerozpadají. Vytáhneme koření a důkladně rozmixujeme, aby byla směs hladká. 





Přidáme citronovou šťávu, jakmile marmeláda začne vřít, přidáme Gelfix, vaříme 1 minutu. Pak přidáme cukr a od bodu varu počítáme 5 minut. Pak marmeládu plníme do čistých sterilovaných sklenic, zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru. 



3 komentáře: