úterý 8. dubna 2014

Pampeliškovo-meduňkový sirup

I když sezóna zavařovací ještě nezačala, neznamená to, že se nic neděje a že se nic nedá vytvořit. Protože jaro je ve znamení bylinek, ať už těch, které dlouho nevydrží, nebo těch co vám vydrží vlastně až do podzimu. Sama jsem tomu trochu podlehla. Přiznám se, je to i trochu prokrastinace... Nechce se mi dělat, co bych dělat měla, a dělám to, co ani nemusím. Proto se mi teď dva dny luhovaly pampeličky na sirup, na okně se pro změnu až přes týden zbarvuje fialkový ocet. Tomu dám ještě tam dva tři dny a bude tady taky. I když stejně asi nestihnu všechno, co bych chtěla, protože povinnostem se nejde vyhývat věčně... 


 


Pampelišková sezóna je krátká. A s teplým počasím letošního roku budou žluté kvítky rychle odkvetlé. Pampeliška, nebo také smetánka, se dá sníst celá. Od kořene, přes listy, až ke květu. Snad jen ty odkvetlé k ničemu nejsou. Léčivé účinky pampelišky jsou známé tisíciletí. Nás ale teď budou zajímat jenom ty květy. Pomáhají léčit nemoci dýchacích cest, podporují vykašlávání, působí i preventivně proti chřipce nebo angíně. Nejvhodnější zpracování květů je uvaření medu nebo sirupu, protože květy pampelišky nelze sušit. Já jsem si k pampeliškám přidala trochu své oblíbené meduňky, ze které je sirup naprosto luxusní (Meduňkový sirup), ale ještě jí na zahradě není tolik, aby se dal vyrobit. Navíc mám v lednici ještě zbytky sirupů ze zimy. 




Ingredience:

- zhruba 2 polévkové misky květů pampelišky
- 2 hrsti meduňkových listů
- 1 l vody
- šťáva ze 5 citronů
- 1kg cukru
- sáček kyseliny citronové

Pampelišky nasbíráme na místě, kam nechodí psi nebo nejezdí auta. Vybírámě květy neodkvétající a hezké. Opláchneme pod tekoucí vodou, přendáme do misky, zalijeme 1 l vroucí vody. Necháme louhovat 24, klidně i 48 hodin. 



Vylouhovaná voda je po dvou dnech docela slizká, plná bublinek. Nebojte se, ničemu to nevadí. Vylouhovanou směs přelejeme do hrnce, přidáme opláchnutou meduňku, pomalu zahříváme a od bodu varu vaříme asi 15 minut. Pak vypneme sporák a přecedíme před sítko, vymačkáme z květů šťávu. Pak přecedíme přes plátýnko, abychom se zbavili posledních nečistot. 




Odvar z pampelišek a meduňky pomalu přivedeme k varu, přidáme cukr, citronovou šťávu, kyselinu citronovou a na malém plameni vaříme hodinu až hodinu a půl, aby sirup zhoustl do požadované hustoty. Poté přelijeme do čistých sterilovaných sklenic. Po vychladnutí skladujeme v lednici, protože sirup je náchylný na zkvašení. 



Žádné komentáře:

Okomentovat